DSF For skytter Stævneberetninger Tur til Rusland
Tur til Rusland
Skrevet af Steen Nitschke   
Torsdag, 12. juni 2003 23:59
3 danskeres tur til Rusland

Yaroslavl på bredderne af Volga i Rusland var målet for en tur til Rusland hvor jeg denne gang havde fået lokket Per Jensen og Ralf Jochumsen med. Vi skulle til Gold Ring Cup og skyde en IPSC pistol og shotgun match. Yderligere skulle jeg selv afholde et internationalt seminar og være RM (Range Master) til matchen.

Der var afgang fra København d. mandag d. 2/6 og hjemkomst mandag d. 9/6 så alt i alt en uge i Rusland.

Vi ankom planmæssigt til Moskva og blev afhentet i en minibus der skulle fragte os de ca. 5 timers kørsel til Yaroslavl hvor vi skulle bo.

Turen var lidt lang og både Per og jeg var lidt trætte efter en hård tur til Nordisk Mesterskab i Riffel i Borris. Nå, men frem kom vi og blev budt velkommen af Vitaly som er formand i Rusland. Hotellet var væsentligt bedre end St. Petersborg sidste sommer, men stadig Russisk standard - det må man vende sig til.

Tirsdag morgen tidligt startede seminaret med nogle forsinkelser og en stærk forsinket overheadprojektor. Jeg havde lokket Per og Ralf til at tage seminaret når nu de var der. Der var 8 deltagere hvoraf de 2 var gengangere der gerne ville have gentaget hvad de lærte i St. Petersborg sidste år. Vitaly var tilstede under hele seminaret og kunne hjælpe med at oversætte, men denne gang havde de skaffet en tolk. Dette var perfekt! Tanja, som hun hed, havde læst reglerne før seminaret og var meget godt forberedt. Hun arbejde normalt på en skole og snakkede både tysk og engelsk. At have en tolk er bare sagen i Rusland hvor der ikke er mange der snakker engelsk. Jeg havde Tanja alle dagen på nær et par timer hvor hun havde spørgetime for nogle af sine elever der skulle til eksamen. Hun var meget engageret under seminaret og udfyldte endda alle prøverne. Selve seminaret gik godt og jeg er sikker på at alle fik nogle ting på plads. Man kan godt mærke at vi i Danmark fokuserer meget på reglerne for det var relativt let for Per og Ralf at svare på spørgsmålene. Kurset foregik på en meget stor køreskole.

Alle elever bestod og var klar til at arbejde som ROer på selve matchen.


Her har vi Ralf der er ved at blive ført bort af den lokale bandit i Silver City.


Onsdag aften var vi på banerne for at tjekke hvordan det så ud. Jeg må sige at jeg blev meget positivt overrasket over hvor godt forberedt de var. Alle stålmål var tilstede og de have gjort meget ud af de props der blev brugt. Som det fremgår af billedet havde vi en cowboy stage. Victor, som er formand for den lokale klub, stod for arrangementet havde gjort et stort forarbejde. Så det var let for mig som RM at få styr på banerne.

Onsdag aften gik vi dem igennem, som vi kunne og fortsatte torsdag morgen inden prematchen skulle begynde. I Rusland er der to muligheder, enten skyder man med en Makarov enten med 8 – 10 eller 12 skud, eller også skyder man med en Stetin der har 20 skud. Våben og ammunition er et stort problem i Rusland og mange skytte må låne fra deres venner der er i politiet eller militæret. Normalt kan man kun købe 45 patroner hver 3. måned, men til en stor match som denne er det muligt med meget besvær at få en speciel tilladelse til at købe et større antal. Hvis man så er heldig kunne der jo være lidt til overs til lidt træning. Prøv og spørg om de er gode til tørtræning i Rusland?


Jeg skulle 2 gange stille op til en snak med TV.


Fredag var vi klar til selve matchen hvor ca. 90 skytter fra hele Rusland var mødt op. Et sådan arrangement er en stor ting i Rusland og både Vitaly og jeg skulle 2 gange stille op til en snak med TV. Dels det lokale men også en kanal der svarer til Eurosport. At der er udlændinge til matchen og specielt at der en udlands RM på sagen er en meget stor ting. Det er vigtigt for Rusland at føle sig som en del af verden, og at de bliver bekræftet i at de ting som de gør er korrekte. Vitaly prøver konstant at sikre sig, at så mange som muligt får kendskab til IPSC og at der jævnligt er noget i TV eller i de Russiske skytteblade. Personligt er jeg sikker på at hvis ellers de kan løse nogle problemer omkring våben og ammunition så vil Rusland blive et kæmpe IPSC land.

Selve matchen gik uden de store problemer. Ralf arbejde med en Russisk RO og Per arbejdede lidt Freelance på forskellene baner hvor der var behov for hjælp.

Om aftenen havde vi tid til at slappe lidt af i godt selskab med Viltaly og lidt god mad. Men lørdag aften blev vi inviteret til rigtig Russisk hygge aften hjemme i Artums sauna. Stor bord med mange snaks og et stor billard bord og så var lykken gjort. Med lidt ondt i håret var vi klar til shotgun matchen lørdag. I forbindelse med shotgun matchen havde de ikke rigtigt tænkt sig om, og det var ikke muligt at bygge banerne som de havde tænkt sig. Så i alt hast fik jeg rettet banerne til og med hjælp fra Tanja skrevet nye briefinger på Russisk. Vi kunne så gå i gang med at sætte nye mål og uden at skulle til at flytte props og andet. Banerne var rent stål på nær en slug bane på 6 skud.


Den store jæger Per var klar og helt tændt.


Per havde lånt Vitaly’s shotgun og gjorde det godt. En 4. plads og det med et mål som han glemte og dermed -15 point. Farvel 2. plads surt show. Shotgun er sjovt, men for at være rigtig god skal man være god til genladning. Jeg er sikker på at Per i øjeblikket sidder der hjemme og tørtræner. Her har vi en mand der vil have revanche til næste år. Det er muligt at Yegenniv kan genlade med 3 – 4 patroner ad gangen men bare vendt til næste år når vores toptrænede Per møder op. Er det noget for dig så få en snak med Per jeg er sikker på at han gerne vil have andre med på holdet. Var det evt. muligt at vi kunne stille et hold næste år? Det ville Russerne med sikkerhed tage som en udfordring.


Jeg og vores tolk der aldrig havde oplevet noget lignende.


Der blev jo også tid til lidt leg og pjat og vores tolk der aldrig havde oplevet noget lignende skulle jo også lære at skyde så hun fik skudt med Makarov og med shotgun. Udover 3 tossede danskere havde hun aldrig set så mange KGB, politi og militær folk på en gang med så mange våben. Vi havde hende ude at spise et par gange, og jeg er sikker på at hun aldrig vil glemme denne uge. Vi skylder hende en stor tak for den hjælp som hun gav os. Ikke at kunne snakke Russisk er et stor handikap i Rusland og man bør helt sikkert have en tolk med på sådan en tur og til ca. 60,00 kr. om dagen så kan man jo godt tillade sig den luksus.


Per og jeg har lige smidt nogle mønter ned på taget af kirken fra klokketårnet.


Lørdag eftermiddag var vi færdige med shotgun matchen og skulle gøre klar til søndagens shootoff. Vi havde en chance til at få set lidt af byen da præmie overrækkelsen først var kl. 1400. Byen er utrolig smuk med mange kirke og historiske monumenter. Byen blev grundlagt i 1024 og er dermed ældre end Moskva. Dette skulle efter sigende betyde at man vender tilbage til byen. Noget som jeg med sikkerhed vil gøre hvis jeg for mulighed for det. Den venlighed som Russerne udviser, er helt unik og vi blev båret på hænder og fødder. Desværre er det jo ofte sådan, at man ikke har tid til alt og jeg kunne da godt have brugt en dag eller to til at få set lidt mere på byen. Efter turen rundt i byen kørte vi til banen og var med til præmieoverrækkelsen.


Gruppebillede.


Efter præmieoverrækkelsen var det tid til gruppebillede og til at sige farvel til de mange nye venner. Personligt synes jeg, at det er svært i sådan et land hvor man gerne ville have blevet lidt længer for at hjælpe. Men hvis eller tingene går som planlagt så vil jeg være tilbage i Rusland så snart chancen byder sig.

Mandag morgen gik turen hjem. Kl. 0700 kørte vores tog til Moskva. Jeg vil foretrække toget frem for en bil. På toget er der spisevogn og ganske gode sæder, turen tager ca. 4 timer og der er mange ting at se på vejen inden man kommer til hovedbanegården i Moskva.


Hovedbanegården i Moskva.


Alt i alt en god tur. Pris for en uge ca. 6.500 kr. alt inklusiv, med det afhænger selvfølgeligt lidt af hvad man bruger på mad osv. Helt klart en tur der er hver at anbefale til alle der ønsker at prøve noget nyt. Hvis du vil høre mere kan du jo altid slå på tråden til Per, Ralf eller undertegnede. Vil man til en match i Rusland skal man dog bestemme sig i god tid da visa og papirer godt kan tage over en måned.

DVC
Steen Hofman Nitschke
 
Copyright © Dansk Sportsskytte Forbund 2003-2018 RocketTheme Joomla Templates