DSF For skytter Stævneberetninger Danske IPSC Pistolskytter går under jorden - og det gør de helt præcist i Moss, Norge.
Danske IPSC Pistolskytter går under jorden - og det gør de helt præcist i Moss, Norge.
Skrevet af Kim Nielsen   
Onsdag, 27. april 2005 11:00
To gange har jeg nu deltaget i Moss Indoor Open. Begge gange har været særdeles morsomme og udfordrene. Der er simpelthen utroligt hvad Nordmændene kan få ud af deres gamle beskyttelsesrum dybt nede under Moss by. 12 krævende baner, Level III, på to dage i snævre gange og små rum. Både korte og lange baner med masser af skiver, Poppers og Plates og ikke mindst sikkerhedsvinkler på 180 grader der følger skytten, ikke kun horisontalt, men også vertikalt. Virkelig gode stævner som jeg kun kan anbefale at man deltager i.


Moss ligger 50 kilometer syd for Oslo lige ud til Oslofjorden. Byen har en smuk havnefront til den ene side og en mindre smuk industrihavn med et ildelugtene papirværk til den anden. Selve byen er meget sammensat med nyt og gammelt, let industri og beboelse, kultur, hoteller, indkøbscentre og restauranter i et skønt sammensurium. Turen til Moss fra Allerød, via Helsingør, i bil, tager 6 timer.


Dybt under alt dette, ligge de indendørs skydebaner. De er placeret i gamle sikringsrum og gange. Langt det meste af anlægget er udhugget direkte i fjeldet og med støbte gulve. Her holder Moss Pistolklub til. Klubben har både faste baner på 15 til 25 meter samt masser af muligheder for at lave IPSC opstillinger. Alle kalibrer er tilladt, også i sortkrudt, eneste begrænsning er brugen af rene bly projektiler ved stævner. Det giver for tæt en tåge. Kuglefanget er den bare klippe med gamle dæk stablet op hvor belastningerne er størst. Støjindtrykket er ikke så stort som man kunne forvente, da der ingen ting er gjort for at begrænse det. Det eneste minus ved banerne er ventilationen. Den kan ikke følge med under stævner. Her ligger røgen ret tykt når der er gang i 4 lange baner på en gang.


Det er som skrevet anden gang jeg har deltaget i Moss Indoor Open. Første gang var i november 2004. Her deltog vi 5 skytter. Det var Anders Gersby fra Værløse og 3 af mine kollegaer fra Forsvaret, Kristian, Marc og Benjamin. Vi havde valgt at bo i 2 hytter på en campingplads, 5 minutters kørsel uden for Moss. 600 NOK for det hele må siges at være rimeligt. Der var indskrivning fra klokken 8. Vi var heldigvis i god tid. For selv om vi havde et godt kort over Moss med tydelig angivelse af hvor banerne lå kom vi lidt på den. Vi kørte gennem gaden 3 gange uden at kunne se hverken bane eller andre skytter. Til sidst måtte vi ringe til Svein Erik Myhra, som var RO, for at høre hvordan det nu hang sammen. Han kunne fortælle at indskrivningen var flyttet til klokken 9 og der ikke var nogen på banerne endnu. Vi kørte til Moss Hotel for at møde de andre skytter og få en kop kaffe i ventetiden. Lidt i 9 stod vi så foran nedgangen til Moss Pistolklub. En noget overraskende indgangsparti må jeg sige. Det ligner fuldstændigt et dansk grønmalet transformatorskab, af ældre dato. Bag den meget kraftige jerndør gik trappen så i dybet. Cirka 15 meter ned skulle man før man kom til flere jerndøre der tilsyneladende udgjorde det for et snedigt slusesystem med diverse el- og vandinstallationer. Bag dem kom man så ind på selve banerne. I de største rum er der bygget klubhus og rundt om det ligger så de mere faste baner. Der er også blevet plads til et lille cafeområde hvor der sælges diverse mad og drikke, samt meget lækkert isenkram, der desværre ikke måtte komme med hjem til Danmark.


Efter match briefing på klingende Norsk gik vi i gang med stævnet. Her fik vi så det første indtryk af hvad lidt kreativitet og fantasi kan føre til. Samtlige baner hang på den ene eller anden måde sammen. Derudover var flere af banerne lavet så man brugte og genbrugte dele af dem i andre baner. Det gjorde at man kom til at skyde på de samme skiver flere gange, men ikke fra samme sted og ikke i samme rækkefølge. En udstrakt brug af lette skillevæge, som vi kender fra åbne kontormiljøer og snehegn gjorde det muligt at varierer banerne hurtigt og effektivt. I pauserne kunne man så nyde en ”Moss Specialitet”. En sød vaffel med kogt pølse, sennep, ketchup og ristede løg. Mums. Selv om pladsen var begrænset var der skiver fra 2 til 25 meters afstand og mange af banerne var 16 til 18 skud. Der var kun brugt svingere og andre ”tivoliting” i et begrænset omfang, hvilket passer mig fint. (personlig holdning) Hvis jeg skal give en sammenfatning af stævne og banedesign vil jeg bare sige: ”Det er ikke for ingen ting at Det hedder Norges Forbund for Praktisk Skydning”. Godt og praktisk. Sådan.


Her i april var det så anden gang jeg var af sted til Moss Indoor Open. Denne gang var det ”kun” Anders Gersby og jeg. Vi havde valgt Moss Hotel der kun 2 minutters gang fra Moss Pistolklub som base. Selve stævnet var heldigvis en god gentagelse af det i november uden at det på nogen måde var de samme baner eller temaer. Kun rammerne var de samme. Lørdag aften var vi 12 skytter der gik på ”Bøfferiet”. Normalt er Norge ikke kendt for sine spisesteder på samme måde som syd på, men her var en behagelig overraskelse. Et pænt sted med rimelige priser og en virkelig lækker mad. 260 NOK for 3 retter uden drikkevare. De er i en prisklasse for sig selv. 80 NOK for en ½ fadøl. Vinkortet ulejligede jeg mig ikke med at kikke på. Så store tal kan jeg ikke rumme.
Denne gang var der af praktiske årsager kun 2 klasser. Standard og Open. Det gjorde at der virkeligt var pres på i toppen af ranglisten, hvor det var decimalerne der gjorde udslaget.
Denne gang var der slet ikke brugt svingere eller andre bevægelige mål. Til gengæld var der indsat en del no shooters til at presse skytterne med.


Endnu en gang må jeg sige: ”Prøv det, det er turen og pengene værd”.


Kim Nielsen

Resultater:
Resultater Moss Open 2005
 
Copyright © Dansk Sportsskytte Forbund 2003-2019 RocketTheme Joomla Templates